NLP

Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden en ervan te genieten. Door een gebeurtenis kan dit vermogen worden aangetast. Die gebeurtenis kan ingrijpend zijn maar ook ogenschijnlijk onbelangrijke, of kleine gebeurtenis of opmerking kan een groot effect hebben op ons doen, denken, handelen en gedrag.

Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden en ervan te genieten.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gaat over hoe wij onze vijf zintuigen inzetten en gebruiken. Het zien, horen, voelen, ruiken en proeven krijgen we allemaal mee bij onze geboorte. Op welke manier we dit gebruiken of wat we er in de toekomst mee doen maakt het verschil.

Neuro
Hoe nemen we de wereld waar? We nemen de wereld allemaal waar via onze vijf zintuigen, te weten; Zien, Horen, Voelen, Ruiken en Proeven. Alle informatie die hier binnenkomt wordt via ons centrale zenuwstelsel weer verwerkt in onze hersenen. De informatie wordt daar gezeefd, gecodeerd, geordend en met alles wat overblijft vormt zich een soort film die zich voortdurend in onze hersenen afspeelt.

Linguïstisch
Het mooie is dat wij aan die film een betekenis geven en er waarde aan hechten. De betekenis die we geven aan die informatie uiten wij via taal. Dit doen we zowel verbaal als non-verbaal. Via onze taal, de intonatie, snelheid en lichaamstaal maken we meer duidelijk welke betekenis we aan onze waarnemingen geven.

Programmeren
Juist op het moment dat we betekenis hebben gegeven aan onze film, wordt er meteen een programma geopend in ons brein dat ervoor zorgt dat we in een bepaalde gemoedstoestand komen. Door deze gemoedstoestand ook wel “State” genoemd worden er weer andere programma’s gestart die de spieren in ons lichaam aansturen. Zo ontstaat dus onze lichaamstaal en ons gedrag, dat wat we zien, horen en voelen.

Ons gedrag bestaat uit onbewuste automatische programma’s en aan aangeleerde patronen waarlangs wij ons bewegen. Ons gedrag ligt dus in het verlengde van de betekenis die we aan onze waarnemingen hebben gegeven. We gedragen ons ook overeenkomstig aan de gedachten en gevoelens die uit onze waarnemingen zijn ontstaan.

NLP gaat in op de verbanden tussen deze drie elementen. Het toont aan dat onze ervaringen niet alleen te maken hebben met onszelf, maar ook met de mensen en de wereld om ons heen door de wijze waarop we hem waarnemen.

Als je NLP op de juiste manier inzet kun je effectiever en succesvoller gaan werken en nog meer genieten van een gelukkiger persoonlijk leven.

Bekijk ook:

wiljo

Wiljo

endless

Endless

bellen

Contact

Blank Form (#5)

contact

Wiljo van Gassel
Hagelkruis 4
5926 VX Hout-Blerick

06 13 18 18 13

info@sensuscare.nl

Posted by on December 8, 2023 in

WeCreativez WhatsApp Support
Hallo! Waarmee kan ik helpen?